6/23/10

Προιδεάζοντας το 2ήμερο εκδηλώσων 26 & 27 Ιούνη για την κρίση και τη ψυχική υγεία

Μια γεύση από την ταινία που θα προβληθεί, και κάποια στοιχεία ΕΔΩ (στα αγγλικά)



Και το άρθρο -αφορμή για την εκδήλωση- του Θ.Μεγαλοοικονόμου:

"Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία των πλατειών λαϊκών στρωμάτων από το σοκ των οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, κατ΄ εντολήν της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι ήδη ορατές στα οδυνηρά βιώματα και εμπειρίες όλο και περισσότερων από τους προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία και στις όποιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και πρόκειται να γίνονται διαρκώς πιο δραματικές όσο αυτά τα μέτρα θα μπαίνουν σε εφαρμογή (και θα πολλαπλασιάζονται διαρκώς επιδεινούμενα), καταστρέφοντας όχι μόνο το παρόν εκατομμυρίων, αλλά και το μέλλον μιας ολόκληρης (τουλάχιστον) γενιάς.

Η κατάσταση θα γίνεται διαρκώς ακόμα πιο δύσκολη για τα άτομα με πιο σοβαρές και πολύπλοκες ανάγκες (ψυχωτικές και άλλες) και για τις οικογένειές τους, καθώς οι κοινωνικές και θεσμικές προϋποθέσεις της ανάρρωσής τους (υλικές/οικονομικές, σχεσιακές, δυνατοτήτων και κουλτούρας των θεραπευτικών θεσμών κλπ) θα φθίνουν διαρκώς και θα συρρικνώνονται μέσα σε μια κοινωνική οργάνωση που θα λειτουργεί αφήνοντας χώρο μόνο για τους «λίγους», ενώ θα σπρώχνει στην εξαθλίωση, στον αποκλεισμό, στην κατασταλτική διαχείριση και στον θάνατο όλο και πιο πολλούς..." 

6/20/10

26, 27/6....2 μέρες για την κρίση και τη ψυχική υγεία

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα του Ρεσάλτο

Κυκλοφόρησε το 6ο φύλλο της εφημερίδας του Ρεσάλτο σε 5000 αντίτυπα.
Το "Ρεσάλτο", όπως πάντα, διακινείται χωρίς αντάλλαγμα σε αντι-ιεραρχικά εγχειρήματα.
Για όποιον ενδιαφέρεται αντίτυπα υπαρχουν και στο στέκι μας.

ΕΔΩ το 6ο φύλλο της εφημερίδας

6/19/10

5 χρονών το Ρεσάλτο, 10 ο Θερσίτης...

2 στέκια απ'τα δυτικά μονοπάτια της αντίστασης γιορτάζουν. 5 χρονών το Ρεσάλτο ,10 ο Θερσίτης.
Καλή δύναμη για τη συνέχεια...

Ρεσάλτο




6/18/10

Απεργία πείνας στις φυλακές της Άμφισσας

Απεργία πείνας ξεκίνησαν σήμερα οι κρατούμενοι των φυλακών Άμφισσας, στο σύνολό τους.
Οι συνθήκες κράτησης είναι δυσβάσταχτες, που αρκετοί κρατούμενοι εκδηλώνουν όχι απλώς τη διαμαρτυρία τους, αλλά την οργή και την απόγνωσή τους.
Η συγκεκριμένη φυλακή είναι χωρητικότητας 80 ατόμων και αυτή τη στιγμή στοιβάζονται επιπλέον των 250 κρατουμένων. Πολλοί από αυτούς κοιμούνται στο πάτωμα, ακόμα και μέσα στις τουαλέτες. Το φαγητό, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, δεν τρώγεται, ενώ οι κατσαρίδες έχουν κατακλείσει τους χώρους.
Οι κρατούμενοι επίσης διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές ποινές, τη μη χορήγηση αδειών και τις τρομακτικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των κρατουμένων της Άμφισσας.

 

ΚΟΥΙΖ: Τί προσφέρει ο αστυνομικός της γειτονιάς...

(Αναδημοσίευση της αναδημοσίευσης. Από το μπλογκ της γειτονικής πρωτοβουλίας αναρχικών Αιγάλεω και τη "χελώνα")

"...κάθε ζεύγος αστυνομικών της γειτονιάς:
  • Εντοπίζει ένα πρόβλημα σχολικής μονάδας κάθε εκατό μέρες.
  • Εντοπίζει μια εστία εγκληματικότητας κάθε 72 μέρες.
  • Κάνει μια μήνυση κάθε πενήντα μέρες.
  • Κάνει μια σύλληψη κάθε είκοσι μέρες.
  • Εντοπίζει ένα περιστατικό υποβάθμισης κάθε είκοσι μέρες.
  • Κάνει μια διάλεξη κάθε είκοσι μέρες.
  • Επισκέπτεται έναν χώρο τέλεσης εγκλήματος κάθε 15 μέρες.
  • Επιλύει ένα αίτημα πολιτών κάθε επτά μέρες.
  • Δέχεται ένα αίτημα πολιτών κάθε πέντε μέρες.
  • Κάνει δύο διοικητικές πράξεις κατ’ οίκον κάθε τρεις μέρες.
  • Επισκέπτεται τέσσερις συλλόγους υπηρεσίες ή άλλους φορείς τη μέρα... "



6/15/10

Στιγμές ελπίδας από τα Πετράλωνα!


Παρά την απειλητική όψη του συννεφιασμένου ουρανού χθες το βράδυ, η αίσθηση κάποιων ότι τελικά, δεν θα βρέξει, αποδείχθηκε βάσιμη.
Η προσέλευση των συμπολιτών μας ήταν απρόσμενα συνεπής ως προς την ώρα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να είχαμε αρχίσει στην ώρα μας, αλλά τα "πηγαδάκια", που λειτουργούν ως μέσον επαφής και γνωριμίας σε τέτοιες περιπτώσεις και που όπως είναι φυσικό δημιουργήθηκαν, καθυστέρησαν την έναρξη της Συνέλευσης μέχρι τις 7:30.

Η αμηχανία που όλοι έχουμε νιώσει τους τελευταίους μήνες στην ζωή μας από το σοκ των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που μας επιβάλλονται, ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Κι όμως, τελικά τα καταφέραμε. Γνωριστήκαμε, αναγνωρίσαμε ο ένας στον άλλο, άλλους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό συμφέρον κι έτσι ένας μετά τον άλλο, οι κάτοικοι σιγά-σιγά άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους, τις επιθυμίες τους. Ανταλλάξαμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας, αναπτύξαμε τις ιδέες μας, θεωρητικές και πρακτικές, αναλάβαμε ευθύνες για δράση. Ακούστηκαν προτάσεις σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε στην γειτονιά, πώς μπορούμε να στήσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, πώς μπορούμε να αντισταθούμε στον τρόμο και στην λαίλαπα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας από δω και πέρα.

Συμφωνήσαμε ότι ο δρόμος μας είναι μακρύς και η δουλειά στην γειτονιά πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.

Αποφασίσαμε να καλέσουμε δύο επόμενες Λαϊκές Συνελεύσεις με αρχή αυτήν στην Αγ. Αικατερίνη στα Κ.Πετράλωνα, τη Δευτέρα στις 14 Ιουνίου, στις 8 μμ, της οποίας μάλιστα η λήξη θα συνδυαστεί με ένα ρεφενέ συμπόσιο και ένα bazaar όπου θα ανταλλάξουμε ό,τι μπορεί να μη χρειάζεται πια σ' εμάς αλλά να είναι χρήσιμο στο γείτονά μας.


Μια ακόμα Λαϊκή Συνέλευση οργανώνεται για αργότερα στην Πλ. Μερκούρη στα Α. Πετράλωνα, αλλά ο ακριβής χρόνος της θα αποφασιστεί στη Συνέλευση των Κ. Πετραλώνων.

Επίσης αποφασίσαμε να κατέβουμε ως γειτονιά με το δικό μας πανό, στο απεργιακό συλλαλητήριο του Σαββάτου 5 Ιουνίου.
Το πανό μας θα γράφει το σύνθημα του βασικού καλέσματός μας :

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Θησείου - Πετραλώνων


Επίσης συστήθηκε ένα όργανο της Λαϊκής Συνέλευσης, από κατοίκους που προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν, με στόχο την επεξεργασία των προτάσεων και σκέψεων που τέθηκαν στην Συνέλευση, την παρουσίασή τους στην επόμενη και την οργάνωση της Συνέλευσης στην Αγ. Αικατερίνη.

Η Συνέλευση έκλεισε κατά τις 9:30μμ με μια γενική αίσθηση ικανοποίησης ότι έγινε το πρώτο βήμα. Γιατί τελικά, δεν ήταν μια αυταπάτη. Μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας και να δράσουμε μαζί. Και όπως το κάναμε χθες, ανθρώπινα, δημοκρατικά και καλοπροαίρετα, έτσι μπορούμε να το συνεχίσουμε, υποστηρίζοντας και προστατεύοντας αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μια διέξοδος από το μονόδρομο του ατομισμού που προσπαθούν να μας επιβάλουν.


Ήταν μια πολύ καλή αρχή σε μια πορεία μέσα από την οποία όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε καινούργιες συνειδήσεις που θα μας επιτρέψουν να πετάξουμε το παλιό και σάπιο και να δημιουργήσουμε το καινούργιο που θα μας ξαναδώσει ελπίδα.
 

6/11/10

Μουσική & Κοινωνικά Κινήματα: εκδήλωση στο στέκι αυτό το Σάββατο στις 20.00...

Για το σύντροφο Βασίλη Κ.

Το Σάββατο 1 Μάη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας -αυτή τη χρονιά (και εν μέσω ανακοίνωσης του ΔΝΤ και των νέων ληστρικών μέτρων) με πρωτοφανή μαζικότητα και έντονο το αίσθημα της αγανάκτησης από τον κόσμο.

Πρωτοβάθμια σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και άλλοι εργαζόμενοι επέλεξαν για 2η χρονιά να συγκεντρωθούν στην πλατεία Βικτωρίας και να πορευτούν στους δρόμους της Αθήνας με ενδιάμεσο σταθμό-αιχμή το Υπουργείο Εργασίας. Εκεί οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν “προληπτικά” στα μπλοκ των σωματείων. Στο ύψος της Ομόνοιας εξαπολύθηκε η δεύτερη επίθεση -αυτή τη φορά ανέλαβε η τρομοκρατική ομάδα “Δ” να συνδράμει τα ΜΑΤ- με προφανή σκοπό να αποτρέψει τυχόν συνάντηση της πορείας με άλλα κομμάτια διαδηλωτών που κατέβαιναν την Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της άγριας καταδίωξης ο σύντροφός μας Βασίλης Κ. ,μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, αδυνατώντας να ακολουθήσει το κύριο σώμα της πορείας λόγω του χτυπημένου του ποδιού, επιχειρώντας να γλυτώσει από τους ένστολους τρομοκράτες, στρίβει σε κάποιο στενό και καταφεύγει στην είσοδο ξενοδοχείου, όπου άλλη ομάδα Δ που περιπολεί τον εντοπίζει και αφού τον σακατέψει κυριολεκτικά (ρήξη χιαστών, ρωγμώδες κάταγμα στην ωμοπλάτη, σπάσιμο τραπεζοειδους- κακώσεις στον αυχένα) τον οδηγεί στη ΓΑΔΑ. Τουλάχιστον άλλοι 22 άνθρωποι προσήχθησαν στο σωρό και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου αμέσως συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι/ες για συμπαράσταση.

Μετά από 4 ώρες και ενώ οι περισσότεροι προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι ανακοινώνεται στο Βασίλη Κ. και στο Γ.Λ. ότι έχουν συλληφθεί με πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής/διατάραξη κοινής ειρήνης/απόπειρα σωματικής βλάβης κλπ.).

Είναι οι 2 από τους προσαχθέντες που έχουν χτυπηθεί εμφανώς...

Ακολούθησαν δύο 24ωρα ταλαιπωρίας και προσπάθειας εξευτελισμού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κατά την πάγια τακτική της αστυνομίας, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες ως το δικαστήριο στις 3 Ιουνίου και η ταλαιπωρία (δικαστική-ιατρική-οικονομική) συνεχίζεται..

Μετά το Δεκέμβρη του 2008 και την σε κάθε επίπεδο αναβάθμιση της κατασταλτικής πολιτικής απ'τη μεριά της πολιτικής εξουσίας στο στρόχαστρο έχουν μπει, πέρα από τους συνήθεις στοχοποιημένους, τα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας και ειδικότερα των εργαζομένων που ακολουθούν τροχιά ριζοσπαστικοποίησης όσον αφορά τη θέση και τη στάση τους απέναντι στην ολομέτωπη (και πλέον απροκάλυπτη) επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία. Εργατικές και άλλες συλλογικότητες, συνελεύσεις και σωματεία που αποκλίνουν από τη συμβιβαστική γραμμή των επίσημων συνδικαλιστικών φορέων, κομμάτια κόσμου που έρχονται όλο και πιο κοντά στην συνολική άρνηση αυτού του πολιτικού και οικονομικού μοντέλου διαχείρισης και στην ολομέτωπη αντεπίθεση, ακριβώς για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και για να απομακρυνθούν ακόμα μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια από τη λογική της ρήξης κάθε κοινωνικού συμβολαίου συναίνεσης με τους κρατούντες.

Ο Βασίλης Κ. είναι ένας απ'αυτούς που έχουν συνειδητά επιλέξει το δρόμο της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα, αντί της απάθειας, του ατομικού βολέματος και της αδιαφορίας. Το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης μέσα από τους συνδικαλιστικούς αγώνες του σωματείου του, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές. Απ'αυτούς που στην καταπίεση και την εκμετάλλευση αντιπαραθέτουν την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τον αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. Εμείς από τη μεριά μας, (ανα)γνωρίζοντας στους κατασταλτικούς μηχανισμούς την αγωνία να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης, ένα έχουμε να πούμε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Κ.
ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ

6/09/10

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Γ.Γ.

Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 9:30 το πρωί  
στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

Ο διαδηλωτής Γ.Γ. συνελήφθη έπειτα από αναίτια επιδρομή της αστυνομίας σε ολόκληρο το σώμα της διαδήλωσης κατά τη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης στις 31 Μαϊου έξω από τη πρεσβεία του Ισραήλ

περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα ΕΔΩ

6/02/10

Σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης

(*έχασε την ακοή του)

Τον τραυματισμό του Παναγιώτη Σαμίου και την «επίδειξη δύναμης της αστυνομίας» καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αιγάλεω. 

«Εκατοντάδες άνθρωποι χτυπήθηκαν, ψεκάστηκαν, ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη μανία των ανδρών των ΜΑΤ. Ανάμεσα σε αυτούς που τραυματίστηκαν ήταν και ο συνάδελφός, Παναγιώτης Σάμιος, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου μας, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Αποτέλεσμα της έκρηξης είναι ο συνάδελφος να έχει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Καταδικάζουμε την επίθεση και τον τραυματισμό του συναδέλφου μας», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, ζητώντας παράλληλα από το Δ.Σ της ΔΟΕ να καταδικάσει και να καταγγείλει την επίθεση και τον τραυματισμό του κ. Σαμίου, αλλά και να παρθούν όλα τα μέτρα περιφρούρησης των απεργών (νομική βοήθεια, καταγγελία και μηνύσεις στο Υπουργείο «Προστασίας» κλπ).

Ο 45χρονος δάσκαλος, Παναγιώτης Σάμιος, εξηγεί ότι βρισκόταν μαζί με συναδέλφους του μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ενώ η συγκέντρωση πλησίαζε προς το τέλος. Μπροστά από τη Βουλή οι διμοιρίες άρχισαν την επίθεση. «Ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος, ενώ εκρήξεις ακουγόντουσαν από το βάθος. Δεν μπορούσα να τρέξω, ήθελα να βοηθήσω τον συνάδελφό μου, ο οποίος είχε έρθει μαζί με την κόρη του».

«Έξω από το ξενοδοχείο ήταν μία διμοιρία, η οποία χτυπούσε μία ομάδα διαδηλωτών. Γύρισα το κεφάλι μου προς τις διμοιρίες, οι οποίες απωθούσαν τον κόσμο χτυπώντας και ρίχνοντας ότι είχαν. Ξαφνικά μία κρότου λάμψης έσκασε εκατοστά από το αυτί μου και έπεσα κάτω. Τα δακρυγόνα συνέχιζαν να πέφτουν, σερνόμουν, ενώ οι διμοιρίες έδερναν τον κόσμο. Ύστερα από λίγη ώρα κατάφερα να σηκωθώ και κατευθύνθηκα με έντονους πόνους προς το αυτοκίνητό μου».
Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι από το ωστικό κύμα είχε καταστραφεί τελείως το δεξί του αυτί, ενώ το αριστερό έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό. «Από το δεξί δεν ακούω τίποτα, ενώ στο αριστερό έχω μεγάλο ποσοστό βαρηκοϊας. Δεν αντέχω τους οξείς ήχους», σημειώνει ο Παναγιώτης. «Στο Ιπποκράτειο μου είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο, δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση».

Εν τω μεταξύ προσπαθεί να μαζέψει όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά για τον σοβαρό και μόνιμο τραυματισμό του. Θέλει να κινηθεί νομικά εναντίον της Αστυνομίας, ωστόσο δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος που απαιτείται.

«Πρέπει να τους σταματήσουμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έβλεπα κόσμο να τον μαζεύουν από το σορό και να τον ξυλοκοπούν. Ένα παιδί που ήταν πεσμένο του φώναζαν, βρίζοντας τον, να σηκωθεί και μόλις έκανε δύο βήματα, τον χτυπούσαν και τον ξαναέριχναν κάτω, και πάλι από την αρχή», δηλώνει αγανακτισμένος.
"Η έκρηξη της χειροβομβίδας μου πήρε μόνο την ακοή. Δεν μπορούν να μου πάρουν με τίποτε την ψυχή και το μυαλό μου. Πιστός στις ιδέες μου και σ’ αυτά που διδάσκω στα παιδιά μου, θα συνεχίσω να είμαι στις πρώτες γραμμές του αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια ο λαός μας για Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία, Δε φοβόμαστε τις προβοκάτσιες, τη βία και την καταστολή. Μετά τις 5 και τις 6 Μάη ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να τρέμουν την οργή μας..."

6/01/10

Για τη δολοφονική επιδρομή του Ισραηλινού κράτους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 3 Ιουνίου,
στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια,
και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών