3/31/13

Προβολή της ταινίας "Το πέρασμα του Μίλερ"

Πέμπτη 4 Απρίλη στις 9μμ

 αυτοοργανωμένο σινεμά χωρίς εισιτήρια και διαφημίσεις

3/28/13

Αυτοοργανωμένο κουρείο στο χώρο!

Στα πλαίσια της προσπάθειας για αυτομείωση του κόστους ζωής, την Κυριακή στο χώρο θα λειτουργήσει για 3 ώρες (1 - 5μμ) αυτοοργανωμένο κουρείο!

Δεν υπάρχει αντίτιμο, όποιος/α θέλει συμμετέχει και συνεισφέρει ελεύθερα!

3/27/13

Προβολή: "Ο εφιάλτης του Δαρβίνου" από την ομάδα ελευθεριακής σκέψης

Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 9μμ


Το 1997 ο Αυστριακός σκηνοθέτης Hubert Sauper γυρίζει ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το εμπόριο της πέρκας, την εκμετάλλευση και εξαθλίωση της τοπικής κοινωνίας, το αδυσώπητο πρόσωπο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, το εμπόριο όπλων και τους πολέμους που μαστίζουν την πιο πλούσια σε φυσικούς πόρους και πιο φτωχή σε κατοίκους ήπειρο της γης.
 
περισσότερα στο eleftheriakiskepsi.blogspot.gr

3/25/13

Ανοιχτή εκδήλωση: Το ρεμπέτικο του Πειραιά και οι κοινωνικές-πολιτικές προεκτάσεις του


Παρουσίαση και ελεύθερη συζήτηση ξεκινώντας από τις αρχές του 1900, περνώντας από την ιστορική τομή της "μικρασιατικής καταστροφής" με την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, φτάνοντας στη λογοκρισία της δικτατορίας Μεταξά, της κατοχής και την περίοδο του εμφυλίου. Οι συνοικίες του Πειραιά, η εργατική και η αστική τάξη, οι "αξίες" και η θεματολογία του ρεμπέτικου, οι μουσικές και άλλες διαφοροποιήσεις.

Η βραδιά θα συνεχιστεί με ρεμπέτικη μουσική. 
Κιθάρες, μπουζούκια και μπαγλαμάδες είναι ευπρόσδεκτα...

3/21/13

Στο κοινωνικό καφενείο του Σαββάτου

επιλεγμένες προβολές μικρού μήκους από Ελλάδα και Ευρώπη...

...όπως κάθε Σάββατο θα λειτουργεί επίσης η δανειστική βιβλιοθήκη / ταινιοθήκη, το "βιβλιοπωλείο" αυτόνομων & κινηματικών εκδόσεων και το δωμάτιο υπολογιστών / internet.

Τα έξοδα (μπύρες, καφέδες κτλ) καλύπτονται από τις εθελοντικές συνεισφορές όλων μας στο κουτί ενίσχυσης του χώρου.

3/20/13

Από το όρος Αιγάλεω...

Στις 18 Μάρτη 2013 πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διάσχιση της βόρειας πλευράς του όρους Αιγάλεω με πρωτοβουλία συμμετεχόντων στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña.

68 άνθρωποι από τον Κορυδαλλό αλλά και συναγωνιστές/τριες από άλλες περιοχές ξεκινήσαμε από τον άνω Κορυδαλλό (Σχιστό) και μπήκαμε στο περιφραγμένο Διομήδειο όπου έχει ανοιχτεί πρόχειρη δίοδος από κατοίκους που θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο βουνό και το δάσος.

με θέα στο Σαρωνικό
Από εκεί, και πηγαίνοντας νότια, διασχίσαμε κυκλικά το βουνό έχοντας απέναντι μας το Χαϊδάρι και το Ποικίλο όρος. Μισή ώρα μετά η διαδρομή "γυρνάει" έχοντας θέα στο Θριάσιο Πεδίο, το Σαρωνικό και τη Σαλαμίνα. Κάπου εκεί αρχίσαμε να κατηφορίζουμε φτάνοντας στις τεράστιες γέφυρες του εμπορικού σιδηρόδρομου και στο σημείο όπου εκτελέστηκε τον Αύγουστο του '54 ο Νίκος Πλουμπίδης. Εκεί υπάρχει ένα λιτό μνημείο για να θυμίζει ότι στις ρεματιές αυτές πριν 6 δεκαετίες το καθεστώς των δωσίλογων της Δεξιάς εκτελούσε αγωνιστές και αντιφρονούντες. Υπάρχει ακόμη, ένα πανό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Δραπετσώνας "Νίκος Πλουμπίδης".

Εκεί βρεθήκαμε και με άλλους συντρόφους/ισσες και παραμείναμε (τελικά) για 2 ώρες, φάγαμε και ήπιαμε, διαφορετικά, συντροφικά, ενώ τα παιδιά βρήκανε άπλετο χώρο και χρόνο... Στην επιστροφή, αφού ειπώθηκαν δυό λόγια και μοιράστηκε κείμενο της πρωτοβουλίας, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Όσοι δεν έφυγαν από εκεί, γυρίσανε μέχρι τη Μονή Δαφνίου μέσα από καταπληκτικά μονοπάτια, ενώ κάποιοι συνέχισαν ανεβαίνοντας τις πλαγιές και περνώντας από αδιάβατα μέρη μέχρι να φτάσουν ξανά στο σημείο εκκίνησης.

Εκτός από τη θαυμάσια φύση, τα δεκάδες είδη δέντρων, φυτών και λουλουδιών, είδαμε από κοντά τις ισοπεδώσεις που έχουν γίνει για να φτιαχτεί ο εμπορικός σιδηρόδρομος που σκίζει το βουνό και το δάσος. Διαπιστώσαμε την άγνοια που έχουμε οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για το βουνό που στέκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την καθημερινότητά μας. Το ραντεβού ανανεώνεται στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αγώνα για τη φύση και την ελευθερία, από το όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα μέχρι την Εύβοια, τη Β.Α. Χαλκιδική και τον Έβρο.

πρωτοβουλία συμμετεχόντων
στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña


 
 

   

 
η γέφυρα πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών







επιστρέφωντας από τις πλαγιές του Διομήδειου...
...χωρίς μονοπάτι











3/18/13

Κάλεσμα σε συζήτηση για τη διοργάνωση κεντρικής πορείας αλληλεγγύης στην Αθήνα

Ο  ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στα σχέδια του κράτους και της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold και του ομίλου Μπόμπολα) για την εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στα δάση του όρους Κάκκαβος, που θα επιφέρει τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής, βρίσκεται αντιμέτωπος με την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει το κράτος για την τρομοκράτηση και φίμωση των αγωνιζόμενων κατοίκων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την προάσπιση της φύσης και της ζωής τους ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών εξόρυξης χρυσού και του κράτους. Αυτός ο αγώνας που δεν ξεκίνησε σήμερα αλλά αναπτύχθηκε σε βάθος χρόνου, πολύμορφα και μαχητικά με πλήθος κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων, πρέπει να πλατειάσει ακόμα περισσότερο. Και να αποτελέσει έναν κοινωνικό φραγμό στην λεηλατική επέλαση του κράτους και του κεφαλαίου, που επιφέρει καταστροφή και θάνατο στις κοινωνίες και τη φύση, στο βωμό της ανάπτυξης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΗ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 8 μ.μ.
Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

3/13/13

Πεζοπορική διάσχιση του όρους Αιγάλεω την (καθαρή) Δευτέρα 18/3

από τον άνω Κορυδαλλό μέχρι το σημείο όπου εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης


συνάντηση στις 10πμ στην πλατεία 25ης Μαρτίου (στάση παλαιό τέρμα)
επί της οδού Δερβενακίων (προέκταση της Ποταμού)

Λεωφορεία: 806, 807, 809, 810, 814

Χάρτης πρόσβασης:


Τα τελευταία χρόνια το όρος Αιγάλεω δέχεται κι αυτό τις καταστροφικές παρεμβάσεις της σύγχρονης καπιταλιστικής ανάπτυξης μακριά από τα μεγάλα φώτα της δημοσιότητας (εμπορικός σιδηρόδρομος). Το βουνό -παρά τη σημαντικότητά του- είναι διαχρονικά υποτιμημένο και από όσους ζούμε στις γύρω περιοχές, γεγονός που βοηθά την εν λευκώ παράδοσή του στις ορέξεις κάθε ενδιαφερόμενου.

3/12/13

Συγκέντρωση-παρέμβαση αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής


Σάββατο 16/3 - 12.00 - Προπύλαια

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

3/09/13

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής

Τρίτη, 12 Μάρτη, προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, 18.00

Στο δάσος των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική, τον τελευταίο χρόνο, εξελίσσεται ένα καταστροφικό σχέδιο του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», η οποία ανήκει στην καναδική πολυεθνική El Dorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα, για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού. Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταστρέφεται το αρχέγονο, αυτό, δάσος, με ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη φύση και τους ανθρώπους. Το σχέδιο που προωθείται στη Χαλκιδική αποτελεί μόνο την αρχή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και εντάσσεται στο συνολικό ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δημόσιων υποδομών που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.

Το δυναμικό κίνημα αντίστασης των κατοίκων, που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε στην περιοχή, ήρθε αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση όργιο καταστολής. Η αστυνομία, λειτουργώντας σαν μπράβος της εταιρείας αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με ασύλληπτη αγριότητα και βία η οποία σε πρώτη φάση χαρακτηρίστηκε από αλόγιστη χρήση χημικών μέσα στο δάσος, καταδιώξεις και τραυματισμούς διαδηλωτών.

Πλέον ο αυταρχισμός περνά σε άλλο επίπεδο με την περιοχή να τελεί ουσιαστικά υπό κατοχή από τις δυνάμεις καταστολής: Απαγωγές "υπόπτων" από τα σπίτια τους, λήψεις δείγματος γενετικού υλικού, βασανιστήρια στα τμήματα και, πριν λίγες μέρες, μια εισβολή ΜΑΤ και αντιτρομοκρατικής στο χωριό της Ιερισσού με δακρυγόνα να προκαλούν τρόμο και πανικό ακόμα και στο τοπικό σχολείο που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο παιδιά!

Στο πλαίσιο της στήριξης και της αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) καλεί σε πορεία συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία που με κάθε τρόπο επιδιώκει την υλοποίηση των καταστροφικών για την τοπική κοινωνία σχεδίων του κεφαλαίου.

αναδημοσίευση από την

3/05/13

Προβολή μικρού μήκους για "το πολιτικό graffity στην ελλάδα της κρίσης"

(κάθε δεύτερο Σάββατο το καφενείο του χώρου οργανώνεται
από την Ομάδα ελευθεριακής σκέψης Negrorojo)

Προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
Σαββάτο 9/3/2013 9μμ 
 
The Wake Up Call:
political graffiti in times of crisis


 Όποιος θέλει να μάθει να φτιάχνει stencil ή ξέρει, μπορεί να συμμετέχει σε αυτοσχέδιο εργαστήρι που θα στηθεί γι' αυτό το σκοπό!

Η μάχη της Κοκκινιάς & αντιφασιστική πορεία μνήμης


Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν 4-8 Μάρτη 1944 στην Κοκκινιά, αφέθηκαν στη λήθη, παραμένοντας για πολλούς άγνωστα στις μέρες μας…

Η αφήγησή τους αξιοποιείται κυρίαρχα από κάθε μορφή (“ριζοσπαστικής” ή συντηρητικής) εξουσίας, η οποία και αντιστρέφει το περιεχόμενο των τοπικών ιστορικών αντιφασιστικών αγώνων, απονεκρώνοντας τους και καθιστώντας τους αδρανές - μουσειακό γεγονός…

Ενάντια στη λήθη, ενάντια στις κυρίαρχες αφηγήσεις, ανασύρουμε τις μνήμες που θα πυροδοτήσουν τους αγώνες του σήμερα…



* Σχετικά με τις μέρες 4-8 Μάρτη 1944 ή αλλιώς «τη μάχη της Κοκκινιάς» και το χρονικό των γεγονότων (από το site του "μπλόκου στην εξουσία")