10/13/19

Ενάντια στο φασισμό και την πατριαρχία

(κείμενο που μοιράστηκε στους κεντρικούς δρόμους του Κορυδαλλού)

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

Το Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από τη δολοφονία του μουσικού, αντιφασίστα Παύλου Φύσσα/Killah P, και μόλις ένας χρόνος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και drag queen. Αν και οι δύο δολοφονίες απέχουν χρονικά, μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά. Ο Παύλος δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι με την ανοχή της αστυνομίας και του κράτους, ενώ ο Ζακ λιντσαρίστηκε άγρια στη Γλάδστωνος στην Ομόνοια από “φιλήσυχους” πολίτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής με την ενεργή συμμετοχή της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ μπροστά σε ένα απαθές πλήθος. Επιπλέον, και στις δύο δολοφονίες, και ιδιαίτερα στην δολοφονία του Ζακ, τα ΜΜΕ προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να προστατέψουν τους φυσικούς και ηθικούς δολοφόνους και να σκυλέψουν τους δολοφονημένους, εγείροντας τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας με έναν λόγο που υποβαθμίζει τις δολοφονίες και βρίθει σεξισμό, ομοφοβία, και απαξίωση απέναντι στους τοξικοεξαρτημένους. Δεν είναι τυχαίες οι φράσεις “Δολοφονήθηκε για το ποδόσφαιρο” και “ληστής-πρεζάκι" που κυριάρχησαν και διαδόθηκαν στη μιντιακή αφήγηση αντίστοιχα.

Το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που άνοιξαν και έστρωσαν το δρόμο για τις δολοφονίες του Παύλου και Ζακ είναι ευρύτατο. Τα φαινόμενα του κοινωνικού κανιβαλισμού, αλλά και οι μιντιακές και κοινωνικές συζητήσεις που αναπτύχθηκαν, έχουν καλλιεργηθεί σταδιακά μέσα στην κουλτούρα του ατομικισμού, της κοινωνικής απομόνωσης και της εγκληματοποίησης της φτώχειας. Η υπεροχή της ιδιοκτησίας με την υπέρμετρη προστασία της αλλά και η συνολική επιρροή των ιδεών του κοινωνικού δαρβινισμού, που στο έδαφος της κρίσης των τελευταίων χρόνων αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν ιδιαίτερα, οδηγούν σε κανιβαλιστικές λογικές και πρακτικές.

Οι δύο αγωνιστές δολοφονήθηκαν από αυτά που πολεμούσαν όσο ζούσαν, το φασισμό και την πατριαρχία. Η πατριαρχία, ως θεμελιώδες σύστημα καταμερισμού ρόλων και έμφυλης καταπίεσης, γεννά και ενισχύει φασίζουσες και μικροαστικές, συντηρητικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, που περιθωριοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, καταπιέζει γυναίκες, θηλυκότητες και αρρενωπότητες, και στις ακραίες εκδοχές της μπορεί ακόμα και να τις δολοφονήσει. Όπως την Ελένη Τοπαλούδη που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο, την Αγγελική Πέτρου που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στην Κέρκυρα, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στα Γιάννενα και πόσα ακόμα δολοφονημένα άτομα που ποτέ δεν θα μάθουμε το όνομά τους. Με τη σειρά του ο φασισμός έχει στον ιδεολογικό του πυρήνα την υπεράσπιση της παραδοσιακής οικογένειας που (ανα)παράγει τις έμφυλες διακρίσεις – στηρίζεται και ενισχύει το σύστημα της πατριαρχίας - και περιθωριοποιεί και πειθαρχεί μέσω της βίας, ακόμα και δολοφονεί, όλα όσα το κυρίαρχο ρατσιστικό, πατριαρχικό, καπιταλιστικό σύστημα μισεί και θεωρεί αδύναμα, επικίνδυνα, περιττά, τη “σκόνη της κοινωνίας”, “τους ιδιαίτερους”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο τότε Αντιπρόεδρος Θεμάτων Μελετών και Επιμόρφωσης Αστυνομικών και Ειδικός Γραμματέας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. αρχιμπάτσος Στ. Μπαλάσκας.

Σ’ ένα περιβάλλον φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων, έμφυλης βίας, διάχυτης ομοφοβίας, τρανσφοβίας και κανιβαλισμού προς οτιδήποτε διαφέρει, σε ένα περιβάλλον που εκκενώνονται αυτοοργανωμένες δομές, που εκδιώχνονται και διαλύονται καταλήψεις στέγης προσφυγισσών/ων, που οξύνεται η αστυνομική καταστολή και ολόκληρες περιοχές τελούν υπό αστυνομικό-στρατιωτική κατοχή, η απάντησή μας επιβάλλεται να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της αντίστασης. Δημιουργούμε κοινότητες αγώνα παντού, αντλούμε δύναμη η μία από το άλλο και μαζί διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν. Παλεύουμε για τα δολοφονημένα αδέλφια μας, τις δολοφονημένες αδελφές μας. Παλεύουμε για όλα τα σώματα που η κυριαρχία ορίζει ως σώματα χωρίς αξία, ως σώματα χωρίς ζωή άξια να βιωθεί. Μέχρι να τσακίσουμε την πατριαρχία, το ρατσισμό, το φασισμό και το κεφάλαιο, και κάθε εξουσιαστικό σύστημα που γεννά καταπίεση και εκμετάλλευση.

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ


Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
Pasamontaña
Οκτώβριος 2019