2/25/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

(της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κορυδαλλού
ενάντια στους ιδιωτικούς security)

Μετά από δύο μαζικές παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, δύο παρεμβάσεις στους χώρους του δημαρχείου, αρκετά μοιράσματα κειμένων και διάλογο με κατοίκους και θαμώνες των πλατειών, αφισοκολλήσεις ενημέρωσης και άλλες δράσεις, ο δίμηνος ουσιαστικά αγώνας ενάντια στο ενδεχόμενο παράδοσης των δημόσιων χώρων σε ιδιωτικές security μπορεί να θεωρηθεί -σε πρώτη φάση- νικηφόρος, καθώς στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Γενάρη 2020 η παρέμβαση δεκάδων αγωνιζόμενων οδήγησε στην ομόφωνη -από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και την ίδια τη δημοτική αρχή- δήλωση/απόφαση ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στην πόλη ότι υπάρχουν σκέψεις για παράδοση των δημόσιων χώρων σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία Κατοίκων για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ευδιάκριτο και ξεκάθαρο πρόταγμα και παρουσία στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής μας. Η Πρωτοβουλία λειτούργησε με συνελεύσεις ισότιμης συμμετοχής, δημιούργησε σελίδα στο fb για να διακοινώνει τα κείμενα και τις δράσεις της και να έρχεται σε επικοινωνία με άλλους κατοίκους, διερεύνησε τον τρόπο που εφαρμόζονται τέτοιοι σχεδιασμοί σε άλλους δήμους, εντόπισε και ερεύνησε τις εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, βρέθηκε και ήρθε σε διάλογο με τους κατοίκους και κυρίως με τη νεολαία που κρατάει ζωντανές τις πλατείες.

Στην πρώτη μας παρέμβασή στο δημοτικό συμβούλιο (11/12/2019) φέραμε το ζήτημα στην επιφάνεια και τη δημοσιότητα, κάναμε ξεκάθαρο στη δημοτική αρχή και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ότι δεν κάνουμε μικροπολιτική αντιπολίτευση αλλά πραγματικό αγώνα, ότι είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούμε πολιτικά και ότι οι ευθύνες θα είναι συγκεκριμένες και ατομικές. Εκεί όλες οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις διαφώνησαν με την παράδοση των δημόσιων χώρων σε security ενώ η δημοτική αρχή δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει σαν σκέψη και σαν ενδεχόμενο και παρέπεμψε σε συνολική συζήτηση της ασφάλειας των δημόσιων χώρων στο 1ο δημοτικό συμβούλιο του 2020.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Γενάρη 2020 δεν μπήκε το θέμα στην ημερήσια διάταξη παρά την προηγούμενη δέσμευση και παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε και από την πρόεδρο του δημ. συμβουλίου σε παρέμβασή μας στο δημαρχείο τις προηγούμενες μέρες. Βέβαια η καλεσμένη ανοιχτή συγκέντρωση 70 αγωνιζόμενων έβαλε το θέμα ως προ ημερησίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τελειώσει το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να παρθεί ξεκάθαρη απόφαση. Η δημοτική αρχή αποφεύγοντας ξανά να πάρει ξεκάθαρη θέση προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι δεν είχε δεσμευθεί και ότι θα έπρεπε να ήταν παρόντες ο εμπορικός σύλλογος της πόλης (σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να μπλέξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με τους δημόσιους χώρους και με προφανή σκοπό την πιθανή δημιουργία αντιπαράθεσης και έντασης μεταξύ των κατοίκων). Μετά από αρκετή ώρα με δικές μας τοποθετήσεις αλλά και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, ο αντιδήμαρχος οικονομικών ανέλαβε να δηλώσει εκ μέρους της δημοτικής αρχής καθαρά ότι δεν προτίθεται και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην παράδοση των δημόσιων χώρων σε security.

Η δήλωση όλων των παρατάξεων ισοδυναμεί φυσικά με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου και ως τέτοια έχει καταγραφεί δημόσια αλλά και με οπτικοακουστικά μέσα της πρωτοβουλίας μας. Όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής, η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες αποφάσεις της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ούτε έχουν δημοσιευθεί τα πρακτικά. Να είναι σίγουροι πώς κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει τους αγωνιζόμενους με τέτοιες φτηνές διαδικαστικές γελοιότητες. Να δημοσιευθούν άμεσα τα πρακτικά και να ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους security ακριβώς όπως έχει καταγραφεί. Το οπτικοακουστικό υλικό μας είναι στη διάθεσή τους.

Η επιτυχημένη έκβαση αυτού του αγώνα δεν πρέπει να εφησυχάσει κανέναν. Οι αποφάσεις άλλωστε είναι προσωρινές και εύκολα βρίσκεται η αφορμή για να αλλάξουν. Σε μια εποχή που η “ασφάλεια” χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να ισοπεδωθούν όλα τα κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα και να επιβληθεί μια πανοπτικά ελεγχόμενη κοινωνική καθημερινότητα χωρίς δυνατότητα αντίλογου και αντίδρασης, οι συλλογικές κοινωνικές αντιστάσεις είναι η μόνη ελπίδα. Για να μη γίνουν οι πόλεις μας ανοιχτές φυλακές, για να μη ζήσουμε σε συνθήκες περισσότερης ανελευθερίας,

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Πρωτοβουλία Κατοίκων Κορυδαλλού
ενάντια στους ιδιωτικούς security
σε πλατείες – δρόμους – σχολεία

22/2/2020

ΥΓ. Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορυδαλλού αποκρύπτεται πλήρως ο αγώνας και η συμβολή της Πρωτοβουλίας στην ακύρωση των σχεδιασμών για security, σε μια προσπάθεια απόσπασης πολιτικής υπεραξίας. Η συγκεκριμένη παράταξη τάχθηκε ενάντια στους security και συνέβαλε στην ακύρωση των σχεδιασμών. Όμως πρέπει κάποτε να καταλάβουνε ότι η κοινωνική δυναμική δεν χειραγωγείται μέσω δημόσιων ανακοινώσεων αλλά αναπτύσσεται στις πραγματικές κοινωνικές σχέσεις και διεργασίες στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, εκεί όπου δοκιμάζονται οι πολιτικές ιδέες και πρακτικές και αναπτύσσονται οι αγώνες που είναι εξ αρχής νικηφόροι καθώς δεν αποσκοπούν σε μικροπολιτικά οφέλη.