10/04/20

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ

Τις τελευταίες μέρες οι μαθητ(ρι)ές σε όλη τη χώρα, κλείνουν τα σχολεία και κατεβαίνουν στο δρόμο, απαιτώντας μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Καταγγέλλουν την ανύπαρκτη προστασία στα σχολεία από τον covid-19 και τις αντιφάσεις της κρατικής διαχείρισης, που από τη μια θέτει όριο ατόμων σε κοινό χώρο, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, και από την άλλη τους κρατάει στοιβαγμένους σε αίθουσες με αριθμό πολλές φορές και τριπλάσιο από το όριο. Το κράτος με επιταγμένους αλήτες δημοσιογράφους βγάζει τηλεβόα στα κανάλια και γενικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καταλήψεις που δήθεν εναντιώνονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιεί ως εργαλείο ένα ολόκληρο κύμα καταλήψεων και αντιδράσεων και το αφομοιώνει με το συρφετό των αγανακτισμένων, ψεκασμένων γονέων που έκανε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη χρήση μάσκας, ώστε να απονοηματοδοτήσει τις καταλήψεις. Όταν βλέπει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να υποσκάψει τον αγώνα των μαθητών, μιλάει για αυτούς σαν ψευτοεπαναστάτες, φίδια στον κόρφο των σχολείων και βανδαλιστές δημόσιας περιουσίας. Σε αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οι καταλήψεις είναι υποκινούμενες, οι μαθητές εκθέτουν με τον αγώνα τους το κράτος και προτάσσουν τα δίκια τους.

Σε σχολεία διαφόρων περιοχών οι ίδιοι γονείς που συγκέντρωναν κόσμο έξω από τα σχολεία ενάντια στη χρήση της μάσκα, τώρα συγκεντρώνουν κόσμο για να σπάσουν τις καταλήψεις κάνοντας επιθέσεις στους μαθητ(ρι)ές. Προσπαθούν με τα σώματα τους να προπηλακίσουν τα άτομα των καταλήψεων και να σπάσουν τα φράγματα και τις αλυσίδες που έχουν στήσει. Όποτε δεν πιάσει τόπο αυτή τους η προσπάθεια, καλούν το τοπικό Α.Τ με δικαιολογία ότι η κατάληψη είναι παράνομη και ότι συνωστίζονται.

Και για τη διαχείριση του covid-19 το κράτος έχει ως προτεραιότητα στην πολιτική αντζέντα προσλήψεις μπάτσων, αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις (βλέπε αγορά rafale από Γαλλία), ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε δομές και προσωπικό στη δημόσια υγεία και παιδεία. Στόχος τους είναι η περιθωριοποίηση και η περαιτέρω φτωχοποίηση των ήδη φτωχών, η προστασία των αφεντικών με τη θέσπιση νέων αντεργατικών νόμων, η καταστολή σε όποια κίνηση αντιτίθεται στο κράτος, η διασφάλιση της ¨κανονικότητας¨ με την έννοια της τάξης και ασφάλειας και η πειθάρχηση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό με κάθε τρόπο. Στοχοποιούν άτομα και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κουνώντας το δάκτυλο με τη δικαιολογία της ανευθυνότητας, ενώ υπαίτιοι για την κρίση που βιώνουμε είναι αυτοί.

Εμείς από την πλευρά μας ως συλλογικότητα και όντας άτομα αγωνιζόμενα από τις γειτονιές και τα στρώματα της καταπίεσης, στεκόμαστε απέναντι στο κράτος και σε μια κοινωνία που μας θέλει υποταγμένους/ες. Είμαστε στο πλευρό των μαθητ(ρι)ών, στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τον αγώνα τους.

4 Οκτωβρίου 2020

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος

Pasamontaña