3/09/19

Από τις 3 εκδηλώσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση

Οι εκδηλώσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή με την προβολή της ταινίας "Miss Violence" και τη συζήτηση που ακολούθησε. Είχαν προηγηθεί η βιβλιοπαρουσίαση του "Mujeres Libres" για την οργάνωση των γυναικών στην Ισπανική Επανάσταση (με τις ελευθεριακές εκδόσεις Ναυτίλος) και η παράσταση θεάτρου φόρουμ "Δωσ' μου ένα φιλάκι" (με την Ακτιβιστική ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου).

Οι σημαντικές αυτές εκδηλώσεις επιχείρησαν να ανοίξουν δημόσια στην περιοχή μας τη συζήτηση για τις έμφυλες διακρίσεις και να τη θέσουν σε ριζοσπαστική βάση κόντρα στις εναλλακτικές, τις φιλελεύθερες και τις στενά δικαιωματικές τάσεις.

Οι εκδηλώσεις σχηματικά ακολουθούν και την πορεία της γυναικείας υποτίμησης/καταπίεσης και των έμφυλων διακρίσεων, όπως βιώνονται:

Στην ταινία, μέσα από την περίπτωση μιας οικογένειας που συμπυκνώνει όλες τις μορφές της βίας και αντανακλά ολόκληρη την κοινωνική δομή, συζητήσαμε για την πατριαρχική δομή που επιβάλλεται στο σπίτι από την παιδική ηλικία, εκπαιδεύει τα υποκείμενα, δημιουργεί το έδαφος για κάθε μορφής καταπίεση, καθορίζει τον ψυχισμό και εν τέλει το κοινωνικό ασυνείδητο. Στην παράσταση θεάτρου φόρουμ βιώσαμε μια καταπληκτική συλλογική εμπειρία όπου μέσα από τη συμμετοχική αυτή μορφή θεάτρου "συζητήσαμε" για το τί κάνουμε απέναντι στις διακρίσεις και την υποτίμηση που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή, στη σχολή, στη δουλειά.

Στη βιβλιοπαρουσίαση αναδείχθηκε μια τρίτη διάσταση, αυτή που βιώνεται εντός των κινημάτων χειραφέτησης. Οι γυναικές της Ισπανικής Επανάστασης επιχείρησαν να δώσουν τις δικές τους οργανωτικές και πολιτικές απαντήσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντική εμπειρία και για το σήμερα στην προσπάθεια για πλήρη ισοτιμία στις σχέσεις και τους αγώνες.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν!

Το εισηγητικο κείμενο των τριών εκδηλώσεων: