ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΘΗΝΑ – ΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βρισκόμαστε σχεδόν 3 χρόνια μετά το πολύνεκρο «δυστύχημα» στα Τέμπη χωρίς καμία βελτίωση στην ποιότητα και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Όπως λέγαμε και σε ανακοίνωση το 2023, η πολιτική που υποβαθμίζει, αδιαφορεί για τη ποιότητα και την ασφάλεια και εντέλει ξεπουλάει και ιδιωτικοποιεί ένα δίκτυο, του οποίου σκοπός είναι μετακίνηση του λαού από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο, είναι η αιτία που προκάλεσε το τραγικό κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Τα κροκοδείλια υπουργικά δάκρυα, οι βαρύγδουπες δηλώσεις για απόδοση ευθυνών, η κωμική ανακριτική διαδικασία, οι αργοί ρυθμοί και οι κωλυσιεργίες της γραφειοκρατίας, στήνουν ένα μοτίβο συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα και τους πραγματικούς υπαίτιους, που αποδεικνύονται από τα πορίσματα που βγαίνουν στη φόρα για την έκταση αυτής της καταστροφής.
Η κυβέρνηση επέλεξε τον πλέον προκλητικό τρόπο να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, συγκροτώντας μια εξεταστική επιτροπή με πρόεδρο της τον, γνωστό για την εριστικότητά του, βουλευτή της Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Μαρκόπουλο. Δεν έλειψε βέβαια η προκλητική και ειρωνική συμπεριφορά του απέναντι στους μάρτυρες, ιδίως σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών και στους λοιπούς συμμετέχοντες της επιτροπής, την οποία ευτέλισε πλήρως. Πρωτίστως, όμως, απέτρεψε την επιτροπή από το να εκπληρώσει το «σκοπό» της, καθώς δεν επέτρεψε την εξέταση σημαντικών μαρτύρων και σε πολλαπλά σημεία κατεύθυνε και προστάτευε μάρτυρες. Η συνολική του στάση ήταν τόσο έκδηλα απαράδεκτη, ώστε να επικριθεί ακόμη και από τον αρχηγό του κόμματός του.
Η πολιτική και οικονομική εξουσία αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο κέρδος. Καμία ζωή δε μετράει μπροστά στα πλούτη που χτίζονται πάνω στη δυστυχία των πολλών. Η θανατοπολιτική, η εξαθλίωση και η καταστροφή της φύσης και του ανθρώπου είναι στον πυρήνα της ύπαρξης Κράτους και Κεφαλαίου. Η μηδενική προετοιμασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές, η διάλυση κάθε μέτρου προστασίας της καθημερινής ζωής και η δολοφονική πολιτική θα συνεχίζεται εις βάρος της πλειοψηφίας, αν δε βάλουμε εμείς οι ίδιοι φρένο, αν δεν αγωνιστούμε ενάντια στην υποτίμησή μας, αν δεν πάρουμε στα χέρια μας τη διαχείριση των κοινωνικών αναγκών, τον πλούτο και τις αποφάσεις.
Οι περσινές κινητοποιήσεις με κορύφωση τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στις 28/2 ξεδίπλωσε τη δυσπιστία του ελληνικού λαού απέναντι στη δικαιοσύνη, παράλληλα με την ανάγκη για απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους. Δυσπιστία για μια επιλεκτική δικαιοσύνη που λειτουργεί «ορθά» για να καταστέλλει αγώνες, να φυλακίζει και να καταστρέφει ανθρώπινες ζωές, ενώ παράλληλα κωλυσιεργεί ή κάνει τα στραβά μάτια όταν πρόκειται να δικάσει αυτό που ορίζει η κοινωνία ως δίκαιο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να βρίσκεται οργανωμένα στους δρόμους μέσα από τους μαζικούς κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, χωρίς να τρέφει καμία αυταπάτη απέναντι στους δυνάστες του και να απαιτήσει αρχικά τα αυτονόητα, δηλαδή δικαιοσύνη και διασφάλιση ασφαλών μετακινήσεων. Να αγωνιστούμε συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στο καθημερινό προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για να μην ξαναζήσει κανένας άνθρωπος αυτόν τον πόνο, για να μην υπάρξει ξανά φτώχεια, θάνατος, καταστροφή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε σε συγκέντρωση στις 26/2 στις 19:30 στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) απέναντι από τα γραφεία του βουλευτή Β’ Πειραιά Δημήτρη Μαρκόπουλου.
(Ακολουθεί παρακάτω σύνδεσμος με στίγμα στη πλατεία που θα διεξαχθεί η συγκέντρωση της Πέμπτης)
https://maps.app.goo.gl/ufvyY5s8wJpv1nft5
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/2 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 12:00
Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña
Φεβρουάριος 2026
