6/15/10

Στιγμές ελπίδας από τα Πετράλωνα!


Παρά την απειλητική όψη του συννεφιασμένου ουρανού χθες το βράδυ, η αίσθηση κάποιων ότι τελικά, δεν θα βρέξει, αποδείχθηκε βάσιμη.
Η προσέλευση των συμπολιτών μας ήταν απρόσμενα συνεπής ως προς την ώρα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να είχαμε αρχίσει στην ώρα μας, αλλά τα "πηγαδάκια", που λειτουργούν ως μέσον επαφής και γνωριμίας σε τέτοιες περιπτώσεις και που όπως είναι φυσικό δημιουργήθηκαν, καθυστέρησαν την έναρξη της Συνέλευσης μέχρι τις 7:30.

Η αμηχανία που όλοι έχουμε νιώσει τους τελευταίους μήνες στην ζωή μας από το σοκ των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που μας επιβάλλονται, ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Κι όμως, τελικά τα καταφέραμε. Γνωριστήκαμε, αναγνωρίσαμε ο ένας στον άλλο, άλλους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό συμφέρον κι έτσι ένας μετά τον άλλο, οι κάτοικοι σιγά-σιγά άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους, τις επιθυμίες τους. Ανταλλάξαμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας, αναπτύξαμε τις ιδέες μας, θεωρητικές και πρακτικές, αναλάβαμε ευθύνες για δράση. Ακούστηκαν προτάσεις σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε στην γειτονιά, πώς μπορούμε να στήσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, πώς μπορούμε να αντισταθούμε στον τρόμο και στην λαίλαπα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας από δω και πέρα.

Συμφωνήσαμε ότι ο δρόμος μας είναι μακρύς και η δουλειά στην γειτονιά πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.

Αποφασίσαμε να καλέσουμε δύο επόμενες Λαϊκές Συνελεύσεις με αρχή αυτήν στην Αγ. Αικατερίνη στα Κ.Πετράλωνα, τη Δευτέρα στις 14 Ιουνίου, στις 8 μμ, της οποίας μάλιστα η λήξη θα συνδυαστεί με ένα ρεφενέ συμπόσιο και ένα bazaar όπου θα ανταλλάξουμε ό,τι μπορεί να μη χρειάζεται πια σ' εμάς αλλά να είναι χρήσιμο στο γείτονά μας.


Μια ακόμα Λαϊκή Συνέλευση οργανώνεται για αργότερα στην Πλ. Μερκούρη στα Α. Πετράλωνα, αλλά ο ακριβής χρόνος της θα αποφασιστεί στη Συνέλευση των Κ. Πετραλώνων.

Επίσης αποφασίσαμε να κατέβουμε ως γειτονιά με το δικό μας πανό, στο απεργιακό συλλαλητήριο του Σαββάτου 5 Ιουνίου.
Το πανό μας θα γράφει το σύνθημα του βασικού καλέσματός μας :

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Θησείου - Πετραλώνων


Επίσης συστήθηκε ένα όργανο της Λαϊκής Συνέλευσης, από κατοίκους που προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν, με στόχο την επεξεργασία των προτάσεων και σκέψεων που τέθηκαν στην Συνέλευση, την παρουσίασή τους στην επόμενη και την οργάνωση της Συνέλευσης στην Αγ. Αικατερίνη.

Η Συνέλευση έκλεισε κατά τις 9:30μμ με μια γενική αίσθηση ικανοποίησης ότι έγινε το πρώτο βήμα. Γιατί τελικά, δεν ήταν μια αυταπάτη. Μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας και να δράσουμε μαζί. Και όπως το κάναμε χθες, ανθρώπινα, δημοκρατικά και καλοπροαίρετα, έτσι μπορούμε να το συνεχίσουμε, υποστηρίζοντας και προστατεύοντας αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μια διέξοδος από το μονόδρομο του ατομισμού που προσπαθούν να μας επιβάλουν.


Ήταν μια πολύ καλή αρχή σε μια πορεία μέσα από την οποία όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε καινούργιες συνειδήσεις που θα μας επιτρέψουν να πετάξουμε το παλιό και σάπιο και να δημιουργήσουμε το καινούργιο που θα μας ξαναδώσει ελπίδα.