21 Απρ 2012

Κάτω τα χέρια από το Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ και όλες τις καταλήψεις

updated: ανακοίνωση για την ανακατάληψη του Κ*ΒΟΞ

Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απρίλη 24 ώρες μετά τη σφράγιση, εκατοντάδες αναρχικών- αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυου κόσμου έκαναν ανακατάληψη του κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα σύντροφοι, αλληλέγγυοι και κάτοικοι της περιοχής διέλυσαν τη σιδερένια κατασκευή που επί δώδεκα ώρες χθες έκτιζαν συνεργεία με τη συνδρομή δεκάδων διμοιριών και εκατοντάδων μπάτσων που είχαν αποκλείσει μεγάλο μέρος του κέντρου των Αθηνών, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις "Νόμου και Τάξης". Τους απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχημένη… παρακώληση κυκλοφορίας.  

Δηλώνουμε στα ίσια πως ανακατάληψη θα γίνει όσες φορές χρειαστεί.

 Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε που αφορά την ποινική δίωξη της κατάληψης ως μέσο αγώνα και οι προεκλογικοί λεονταρισμοί του Χρυσοχοϊδη θα πέσουν στο κενό μπροστά στην αποφασιστικότητα του κόσμου της ελευθερίας. Το κράτος μπορεί να επιλέγει να αποκλείει κάθε τρεις και λίγο το κέντρο της μητρόπολης επί ώρες για να σφραγίσει την κατάληψη με πρόσχημα το… δημόσιο συμφέρον. Να γνωρίζει πως σε λίγα λεπτά την επόμενη θα ξεσφραγίζεται. Μπορεί επίσης να διατηρεί μεγάλες δυνάμεις για να φυλάνε το κτίριο γνωρίζοντας πως ταυτόχρονα θα δημιουργεί μια ακόμα εστία έντασης στα Εξάρχεια και ουσιαστικά μεγαλύτερα προβλήματα για το ίδιο από αυτά που υποτίθεται θέλει να λύσει. Μπορεί επίσης να εισβάλλει, να κάνει συλλήψεις και να απαγγέλει κατηγορίες. Γνωρίζει πως μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων οι παραπάνω κινήσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ, φέρνοντας μεγαλύτερη συσπείρωση αλληλέγγυου κόσμου.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν καλά οι μηχανισμοί καταστολής και η πολιτική τους ηγεσία είναι πως με αυτές τις κατασταλτικές επιχειρήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να πεισμώνουν περισσότερο και να συσπειρώνουν το κίνημα των αυτοδιαχειριζόμενων και αντιστεκόμενων κοινωνικών κέντρων και εγχειρημάτων.  Όπως αποδείχτηκε για άλλη μία φορά το Σάββατο, η γειτονιά των Εξαρχείων και ο αλληλέγγυος κόσμος θα μπαίνει ασπίδα όσες φορές χρειαστεί στις κατασταλτικές επιχειρήσεις.

 Αν ο Τέντες ως εντολοδόχος υψηλότερων κλιμακίων ωθεί τους μηχανισμούς καταστολής σε επιχειρήσεις για γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα με προεκλογικό άρωμα και νομίζει ότι θα έχει αίσια έκβαση, κάνει λάθος. Γνωρίζουν ήδη το ατελέσφορο του σχεδιασμού που αποτυπώνεται στην περιβόητη εγκύκλιο. Το κόστος είναι μεγαλύτερο του επιδιωκόμενου αποτελέσματος  αφού σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς οι τοπικές κοινωνίες και οι αγωνιζόμενοι έχουν πάντα μεγαλύτερες αντοχές.  

Δεν είναι ώρα κύριοι για κατασταλτικά πειράματα με ένα από τα πιο εύφλεκτα κομμάτια των κοινωνικών αντιστάσεων και μάλιστα σε συνθήκες αποδόμησης και απαξίωσης του ίδιου του κράτους και των μηχανισμών του στην κοινωνική συνείδηση.

Αυτά για αρχή.

Το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτό αυτοοργανωμένα, αντιεραρχικά, συλλογικά.
***


(ανακοίνωση του Κ*ΒΟΞ μετά την αστυνομική εισβολή)

Σήμερα, 20 Απρίλη, στις 6 πμ, πλήθος κατασταλτικών δυνάμεων με τρεις εισαγγελείς απέκλεισαν όλη την περιοχή των Εξαρχείων, ξυπνώντας μνήμες της εγκαθίδρυσης της Χούντας το ’67. Υλοποιώντας άμεσα και για πρώτη φορά την εντολή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Τέντε και με την αγαστή συνεργασία της εισαγγελέως Ράϊκου προχώρησαν στη σφράγιση του Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ, χρησιμοποιώντας το πιλοτικά για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταστολής των καταλήψεων και των ανοικτών κοινωνικών χώρων όπου λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, αλλά και ευρύτερων αγώνων που χρησιμοποιούν την κατάληψη ως μέσο αγώνα. Το ΒΟΞ ήταν η αρχή.

Μετά από εισαγγελικούς εκβιασμούς η Διοίκηση του ΙΚΑ προέβει σε μήνυση κατά του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ προσφέροντας έτσι και τυπικά τη νομιμοποίηση της ήδη προαποφασισμένης εκκένωσης. Ήδη το εγχείρημα αυτό στοχοποιήθηκε όπως και άλλες καταλήψεις στο πρόσφατο παρελθόν  με αφορμή επερωτήσεις μνημονιακών και μη βουλευτών αλλά πάντα πρόθυμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη «διατήρηση του νόμου και της τάξης».

Όσον αφορά την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που συνεπικουρούν πάντα τις κατασταλτικές επιθέσεις, θριαμβολογώντας με απευθείας συνδέσεις, στήνοντας το γνωστό μιντιακό υπερθέαμα και εκτοξεύοντας τόνους λάσπης, εμείς δεν έχουμε την υποχρέωση να απαντήσουμε στο παραλήρημά τους.

Είναι προφανές ότι στόχος τους είναι η καταστολή όλων των κοινωνικών-πολιτικών εγχειρημάτων που θέτουν στο επίκεντρο του λόγου και της δράσης τους τον αντιιεραρχικό, αυτοοργανωμένο, αντικαθεστωτικό αγώνα, ειδικά σήμερα που τέτοια εγχειρήματα μέσα σε συνθήκες ολοκληρωτισμού  αποτελούν κομμάτι ενός δικτύου πολύμορφων κοινωνικών αντιστάσεων. Στα πλαίσια αυτά, στις αρχές του 2012, άτομα από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο καταλάβαμε το ΒΟΞ με στόχο τη μετατροπή του σε ανοιχτό κοινωνικό κέντρο.
Η πρωτοφανής αυτή κατασταλτική επιχείρηση δε θα μείνει αναπάντητη.

Ως πρώτη κίνηση, καλούμε το Σάββατο στις 6 μμ σε συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, όπου θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη συναυλία του Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ.

Το ΒΟΞ ή θα είναι κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ή  δε θα είναι τίποτα

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη  

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ