6/09/21

Γενική απεργία 10/6/2021

 Όλες και όλοι στους δρόμους – Όλοι και όλες στην απεργία!

Το νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή είναι μια νέα σφοδρή, αντεργατική επίθεση στην τάξη μας με στόχο να εφαρμόσει όσα εδώ και χρόνια ονειρεύεται το Κεφάλαιο προκειμένου να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη του και να αλυσοδέσει τους εργαζόμενους ώστε να δουλεύουμε χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με μισθούς πείνας. 

Ενδεικτικά οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου :

Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι επιπλέον ώρες δε θα αμείβονται, αλλά δήθεν θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένες ώρες. Το οποίο σημαίνει ότι θα δουλεύουμε όποτε, όπου, όταν και όσο συμφέρει το κεφάλαιο, ενώ θα βρισκόμαστε σε συνεχή εκβιασμό.

Περαιτέρω καταργήση της Κυριακάτικης Αργίας σε επιπλέον κλάδους (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.). 

Αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών ετησίως σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση έως 20% της προσαύξησης στην αξία τους, οδηγώντας σε μείωση των απολαβών.

Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας χωρίς εργατικά δικαιώματα που αυξάνει την εντατικοποίηση και σβήνει τα όρια εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. 

Απλοποίηση & διευκόλυνση των απολύσεων για τους εργοδότες καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να καταβάλλουν την προβλεπόμενη αποζημίωση μέχρι και τέσσερις μήνες αργότερα. Το διευθυντικό «δικαίωμα» της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια καθώς καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με καταβολή μικρής επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στην εργοδοσία πλήρη ελευθερία και ασυλία για να απολύει όποιον αντιδράσει, ατομικά ή συλλογικά.

Περαιτέρω υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντίστοιχα προώθηση των ατομικών συμφωνητικών.

Κατάργηση του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) με περαιτέρω υποβάθμισή του και μετατροπή του σε «Ανεξάρτητη Αρχή», ώστε καμιά κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αφήνοντας την εργοδοτική ασυδοσία να ξεσαλώσει σε χώρους δουλειάς και εργοτάξια, την ώρα που τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται.

Νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα «ελέγχεται» από κράτος και εργοδότες.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά σήμερα, να απαντήσουμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά. Δε θα σηκώσουμε και αυτή τη κρίση στις πλάτες μας για να σωθεί το κεφάλαιο και ο καπιταλισμός. Να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.

Καμία σκέψη για κατάργηση του εργασιακού 8ωρου.

Καμία αναδιάρθρωση στην εργασία με στόχο την περαιτέρω εντατικοποίηση και καταπίεση στους χώρους εργασίας και τις ζωές μας.

Όλες και όλοι την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 10:30 στα Χαυτεία (Ομόνοια)

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος

Pasamontaña