2/11/23

Ενάντια στα σχέδια καταστολής των Ρομά στο Σχιστό Κορυδαλλού

Τους τελευταίους μήνες έχει αναθερμανθεί η στοχοποίηση και η αστυνομική καταστολή των Ρομά στο Σχιστό Κορυδαλλού . Στις 11/12/22 -ελάχιστες μέρες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από τους ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη- φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου εκδήλωση μιας ανύπαρκτης "επιτροπής κατοίκων" ενάντια στους Ρομά. Συμμετείχαν οικονομικοί, πολιτικοί και αστυνομικοί παράγοντες ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Την εκδήλωση τυπικά διοργάνωσε ένας επώνυμος ιδιοκτήτης ναυπηγείου στο Πέραμα σε συνεργασία με μια "άγνωστη" εταιρεία δημοσίων σχέσεων ονόματι Level Communications, ενώ ως προσκεκλημένοι συμμετείχαν ο νυν και ένας πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού, αντιδήμαρχοι, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ της Β' Πειραιά, καθώς και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Εκεί ο νύν δήμαρχος επανέλαβε την πρόθεσή του να δωρίσει -σαν να ήταν δικό του- ένα δημοτικό οικόπεδο για να φτιαχτεί και 2ο αστυνομικό τμήμα στην περιοχή.

Ενώ οι κοινότητες των Ρομά σε όλη τη χώρα ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες και βιώνουν τον αποκλεισμό, το ρατσισμό και την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, ενώ οι μπάτσοι τους πυροβολούν συστηματικά και με την παραμικρή αφορμή -όπως η περσινή εν ψυχρώ δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη με 36 σφαίρες στο Πέραμα, η δολοφονική απόπειρα με τους πυροβολισμούς προς πέντε ανήλικα παιδιά στο Αλιβέρι του Βόλου το Γενάρη του '22 και πρόσφατα η εν ψυχρώ εκτέλεση του Κώστα Φραγκούλη με σφαίρα στο κεφάλι- υπό το χειροκρότημα της πολιτικής ηγεσίας, στις περιοχές μας επιδιώκεται εκ νέου η στοχοποίηση των "αποδιοπομπαίων τράγων" με την πρόφαση της παραβατικότητας, ενώ όλη η χώρα ζει στο βούρκο των πραγματικών εγκλημάτων: της φτωχοποίησης, των εξώσεων, της ακρίβειας, των σκανδάλων, των παρακολουθήσεων, της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με την οργανωμένη μαφία, της αστυνομικής βίας και καταστολής της νεολαίας και όσων διαμαρτύρονται.

Η κοινωνική πραγματικότητα στο Σχιστό και τον Άνω Κορυδαλλό δε διαφέρει από τις υπόλοιπες γειτονιές μας, όπως παπαγαλίζουν οι διάφοροι παράγοντες που ξεδιαντροπα καλλιεργούν και χρησιμοποιούν τα προβλήματα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Η επικέντρωση στις κοινότητες των Ρομά γίνεται μόνο επί σκοπού και εκ του πονηρού, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα ποτέ και πουθενά δε λύθηκαν με τη στοχοποίηση, τον αποκλεισμό, το διωγμό, τη βία και την καταστολή, αλλά με την Αλληλεγγύη, την Αλληλοβοήθεια, την καλλιέργεια της κοινωνικής - ταξικής συνείδησης και την κοινή μέριμνα για τη συλλογική - κοινοτική ζωή.

Οι κινήσεις ενάντια στους Ρομά πιθανόν να συνδέονται με κατασκευαστικούς σχεδιασμούς και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στην περιοχή, με πολιτικά - επιχειρηματικά σχέδια ή σχέδια αναπλάσεων, όπως η νέα επιχειρηματική μπίζνα της Εκκλησίας Α.Ε. "Green Σχιστό", με προεκλογικά παιχνίδια ή άλλους σχεδιασμούς. Ό,τι και να συμβαίνει, υπενθυμίζουμε ξανά προς όλες τις κατευθύνσεις πως είμαστε εδώ ενάντια σε κάθε αντικοινωνικό σχεδιασμό κράτους, δημοτικών αρχών και επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος και στις πλάτες των Ρομά, όπως πριν 3 χρόνια σταθήκαμε ενάντια στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να παραδώσει τον έλεγχο των πλατειών σε ιδιωτικές security. Μαζί με τις πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν ήδη εκφραστεί, στεκόμαστε ενάντια στον θεσμικό ρατσισμό και τη διάχυσή του στις γειτονιές που μεγαλώνουμε και ζούμε μαζί με τους Ρομά.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ,
ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ & ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΒΕΝΖΙΝΗ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝΕ ΡΟΜΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ - ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Pasamontaña