19 Σεπ 2010

"Ληστεία αλα ελληνικά"

Δευτέρα 20/09, ώρα 20.00

"Ληστεία αλα ελληνικά"
(Η κοινωνική ληστεία στον ελλαδικό χώρο 1830-1940)

Ντοκυμαντέρ του Κώστα Κυριακόπουλου για τις κοινωνικές πτυχές της παράδοσης της ληστείας και της ανταρσίας στην ελληνική ύπαιθρο κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.


"H παράδοση ανταρσίας απέναντι στην κυριαρχία του κράτους, όποια μορφή και αν πήρε, οποιαδήποτε κυρίαρχα ιδαολογικά γνωρίσματα και αν είχε, έχει ιδιαίτερη σημασία να εξετάζεται, ακριβώς γιατί εκεί αναδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο η κάθετη διαφοροποίηση μεταξύ μίας κοινωνίας και του κράτους.Η διαφοροποίηση αυτή σήμερα είναι ολοένα και πιο δυσανάγνωστη, αφού η έννοια του κοινωνικού ιστού περνάει ίσως την πιο βαθιά της κρίση από τις απαρχές των ανθρώπινων κοινωνιών."
  Προέρχεται από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ελευθεριακό στέκι Πικροδάφνη το Νοέμβρη του 2006 με αφορμή την επανέκδοση της μπροσούρας "η κοινωνική ληστεία στον ελλαδικό χώρο 1830-1940" και στην οποία προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ και η μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κοσμόπουλου "ο φωτογράφος των Τρικάλων".


Δευτέρα 27/09, ωρα 20.00
Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες


"Ο Jan και ο Peter είναι εικοσάρηδες στην σημερινή Γερμανία, συνειδητοποιημένοι, πολιτικοποιημένοι και επαναστάτες. Πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να καταφέρουν να αλλάξουν κάτι. Μπαίνουν σε άδεια σπίτια πλουσίων και αλλάζουν τη θέση σε έπιπλα και αντικείμενα με σκοπό να αναταράξουν τη ζωή των ιδιοκτητών και αφήνουν πίσω τους μηνύματα όπως «Οι Μέρες Της Αφθονίας Είναι Μετρημένες» και «Κολυμπάς Στο Χρήμα»...."