4/05/23

Στήριξη της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της κατάληψης της πρυτανείας ΕΚΠΑ

Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα σε συγκεντρωση αλληλεγγύης στα συλληφθέντα άτομα της κατειλημμένης πρυτανείας ΕΚΠΑ της Κίνησης φοιτητών/ριών, σπουδαστριών/ών για την ελευθεριακή οργάνωση στη βάση.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06/04 ΣΤΙΣ 09:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ  

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 30/3, 10 άτομα της κίνησης φοιτητών/ριων, σπουδαστών/ριων, και αλληλέγγυων της Κατηλειμμένης Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που βρισκόμασταν μέσα στο κτήριο απομακρύνθηκαμε έπειτα από αστυνομική εισβολή στο χώρο του ασύλου. Η εισβολή ξεκίνησε απροειδοποίητα και χωρίς καμία ενημέρωση προς τη συνέλευση της κατάληψης. Εμείς την αντιληφθήκαμε όταν είδαμε πλήθος μαυροντυμένων ατόμων χωρίς διακριτικά και με πολιτικά ρούχα στο προαύλιο της Πρυτανείας. Μη γνωρίζοντας την ταυτότητα τους, τους ζητήσαμε να μας δείξουν κάποιο αποδεικτικό όπως οφείλει να κάνει κάθε μη ένστολους αστυνομικός όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Όταν ρωτήθηκαν για την ιδιότητά τους αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν κάποιο αποδεικτικό ή να κοινοποιήσουν κάποιο δικαστικό ένταλμα. Με τις  γνωστές τακτικές παρακρατικών τραμπούκων που τόσο συχνά υιοθετεί η ΕΛ.ΑΣ. απαιτούσαν μόνο να ανοιχτεί η πόρτα χωρίς καμία βεβαίωση για τη νομιμότητα της πράξης τους. Φυσικά εμείς δεν υποκύψαμε στις τακτικές εκφοβισμού. Ακολούθησε είσοδος τους στο κτήριο με παραβίαση της πόρτας και προσαγωγή μας η οποία αργότερα μετατράπηκε σε σύλληψη για τις κατηγορίες της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, παράνομης βίας κατά συρροή και συναυτουργία, και απείθειας που προστέθηκε μετά την άρνηση μας για δακτυλοσκόπηση. 

Κατά τη διάρκεια της εισβολής η αστυνομία τραμπουκιζε αλληλέγγυο κόσμο που έσπευσε στο σημείο και κατέγραφε την σύλληψή μας προσπαθώντας να τους παρεμποδίσει. Η προσπάθεια απόκρυψης της κατασταλτικης της δράσης είναι μια πάγια τακτική της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η καταστολή είναι ευκολότερη πίσω από κλειστές πόρτες, όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι/ες είχαν την ατυχία να βρεθούν πίσω από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο οι αστυνομικοί απαίτησαν να μη βγάζουμε βίντεο την εισβολή τους κάτι στο οποίο είχαμε προβεί προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα αλλά και για να ενημερώσουμε τον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης για την καταπάτηση του ασύλου. Μάλιστα οι αστυνομικοί εκφόβισαν σύντροφο στη ΓΑΔΑ απαιτώντας να αφαιρέσει τα βίντεο που ανεβάσαμε στους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης τα κινητά μας κατασχέθηκαν πριν την επίσημη ανακοίνωση σύλληψης μας και μας παραδόθηκαν μετά την ολοκλήρωση της αυτόφωρης διαδικασίας κάτι που δεν προβλέπεται.   Στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας φίμωσης του αγωνιζόμενου υποκειμένου, αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας, και συγκεκριμένα της υποδιεύθυνσης ασφάλειας εγκλημάτων κατά του κράτους και του πολιτεύματος, με έγκριση του υπεύθυνου τμηματάρχη, παρεμποδισαν την επικοινωνία ενός από εμάς με δικηγόρο επειδη επιχείρησε να μεταβιβάσει το κείμενο μας ώστε αυτό να ανακοινωθεί. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας επέμεναν ότι η επικοινωνία με δικηγόρο περιορίζεται σε θεματολογία που εκείνοι ελέγχουν και λογοκρίνουν και αφορά "μόνο τα θέματα της δικογραφίας" όπως αυτοί τα ορίζουν. Όταν ρωτήθηκαν για τα στοιχεία τους αρνήθηκαν να τα δώσουν και με επιθετικό ύφος κατέσχεσαν το κινητό του συντρόφου, πράξη που παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα σε εμπιστευτική και απρόσκοπτη επικοινωνία με δικηγόρο.  

Τέλος στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπονόμευσης της κατάληψης και της κίνησης, οι αστυνομικοί κατέγραψαν μόνο τη μη φοιτητική ιδιότητα 2 ατόμων ενώ αρνήθηκαν να καταγράψουν τη φοιτητική και σπουδαστική ιδιότητα των υπολοίπων. Υποθέτουμε ότι αυτό έγινε στα πλαίσια της καμπάνιας παραπληροφόρησης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές παρουσιάζοντας αυτούς που απαρτίζουν την κίνηση ως "εξωπανεπιστημιακούς" και μην αναγνωρίζοντας την φοιτητική και σπουδαστική ιδιότητα του αγωνιζόμενου υποκειμένου, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων συλληφθέντων. Δυστυχώς γι αυτούς το αφήγημα τους κατέρρευσε στην πράξη όπως αποδείχτηκε από το γεγονός ότι πλήθος φοιτητών/ριων και σπουδαστών/ριων στάθηκαν αλληλέγγυα στη σύλληψη και παρευρέθηκαν τόσο έξω από την Πρυτανεία, τη ΓΑΔΑ, και την Ευελπίδων καθ'όλη τη διαδικασία του αυτοφώρου αλλά και από αλληλέγγυες κινητοποιήσεις και κινήσεις που έγιναν πανελλαδικά. Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια φίμωσης του εγχειρήματός μας καθώς τόσο το κείμενο μας όσο και τα βίντεο της εισβολής τους δημοσιεύθηκαν και κοινοποιήθηκαν ευρέως. 

Για άλλη μια φορά η θλιβερή προσπάθεια του κράτους να αποσιωπήσει, να δυσφημίσει, και να καταστείλει τον αγώνα μας απέτυχε παταγωδώς όπως έκανε και τις 18 ημέρες της κατάληψης με τον αποτυχημένο αστυνομικό αποκλεισμό.   

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ Σ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 47 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΘ!  

Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ!  

Κίνηση φοιτητών/ριών, σπουδαστριών/ών για την ελευθεριακή οργάνωση στη βάση