4/11/24

Βιβλιοπαρουσίαση «Μνήμες Παλαιστίνης» Παρασκευή 12 Απριλίου



Την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 20:00 στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Pasamontaña, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μνήμες Παλαιστίνης» του Σαλάχ Αλ-Μούσα, με ομιλητή τον αγωνιστή Θοδωρή Κουτσουμπό, επιμελητή της έκδοσης.

Η αυτοβιογραφική μαρτυρία του συγγραφέα αναδεικνύει ολόκληρη την πολύπλευρη ιστορία της αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού απέναντι στην καταστροφή του. Γεννημένος την επαύριο της Νάκμπα σε έναν καταυλισμό εκδιωγμένων από τα σπίτια τους Παλαιστινίων, ο Σαλάχ Μούσα, έφηβος θα ενταχθεί στις αντάρτικες δυνάμεις της Αλ Φατάχ, θα σπουδάσει στη σχολή Ιατρικής Θεσσαλονίκης, θα είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, γραμματέας της Φατάχ σε Ελλάδα και Κύπρο, θα πολεμήσει με τις δυνάμεις της Φατάχ, υπό την ηγεσία των Γιάσερ Αραφάτ, Αμπού Τζιχάντ και Αμπού Ιγιάντ στο Λίβανο (1976, 1982, 1983) και θα υπηρετήσει ως διπλωματικός και πολιτιστικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Από το βιβλίο αντιγράφουμε:

"Τρομοκρατία είναι η κουλτούρα που αναπτύσσεται πάνω στην κοινωνική αδικία. Τρομοκρατία είναι η υποχώρηση και η απαξίωση της παιδείας.
Τρομοκρατία είναι η απουσία φροντίδας υγείας. Τρομοκρατία είναι η ανεργία και η αδυναμία να πάρεις μια φρατζόλα ψωμί. Τρομοκρατία είναι η κατάληψη ξένων εδαφών και ο εκτοπισμός των κατοίκων τους...
Τρομοκρατία είναι ο πόλεμος των πλουσίων κατά των φτωχών...
Η ανυπακοή και η αντίσταση κατά της εξουσίας, παρά την αρνητική τους χροιά, συνόδευσαν την ίδρυση και την πρόοδο κοινοτήτων, αποτέλεσαν την κύρια αιτία προόδου του ανθρώπινου εγκεφάλου και οδήγησαν σε εκπληκτικές ανακαλύψεις για τις οδούς και τους ορίζοντες της Δημιουργίας.
Αν δεν υπήρχε η ανυπακοή, η αντίσταση, η επανάσταση, ο άνθρωπος θα τρεφόταν με χόρτα και θα έμενε βοσκός στους αγρούς και στα δάση».


Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/419036_mnimes-palaistinis