2/15/20

Συνάντηση τιμής και μνήμης για τη συντρόφισσα Σταυρούλα Λαγκαδινού


Για τη συντρόφισσα Σταυρούλα Λαγκαδινού

Αυτό το μήνα κλείνουν τρία χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο (ήταν 59 χρόνων) της φίλης και αναρχικής συντρόφισσας Σταυρούλας Λαγκαδινού. Η εκδήλωση που θα γινόταν τότε προς αυτήν δεν είχε πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους.

Όμως «Εδώ και Τώρα», θα γίνει το Σάββατο 22 Φλεβάρη στις 8 μμ., στον κινηματικό-κοινωνικό χώρο του Κορυδαλλού Pasamontaña (Ξενοφώντος 84 Κορυδαλλός, 2 στενά από την πλ. Ελευθερίας).

Θα είναι μια συνάντηση τιμής, μνήμης και αναφοράς σε αυτήν και τη ζωή της:

Στα πρώτα χρόνια της "μεταπολίτευσης", η κατάσταση που επικρατούσε τότε στα Γυμνάσια και Λύκεια ήταν Μεσαιωνική, με πρότυπο την ελληνοχριστιανική αγωγή που επικρατούσε επί χούντας. Η Σταυρούλα, μαθήτρια τότε στο εξατάξιο Γυμνάσιο θηλέων στη Κοκκινιά, ήρθε γρήγορα σε ρήξη με το καθηγητικό χουντικό κατεστημένο του σχολείου της: διότι έκανε πολιτικές συζητήσεις μέσα στο σχολείο, διότι φόραγε μπλουτζίν έξω από το σχολείο (!), διότι δεν έκοβε και δεν μάζευε τα μαλλιά της και τα άφηνε να κρέμονται στους ώμους κ.α., με αποτέλεσμα να τιμωρείται συχνά με πειθαρχικές αποβολές.

Η έντονη πολιτικοποίηση της, η άρνηση και αντίθεση σε κάθε μορφή εξουσίας και ο δυναμικός της χαρακτήρας, ήταν που την ώθησαν και ήρθε στο ΡΗΓΜΑ (πολιτικό-αναρχικό βιβλιοπωλείο στη Κοκκινιά 1975-78). Από τότε συμμετείχε στις πολλές δραστηριότητες, παρεμβάσεις, επεμβάσεις στους πολιτικούς-κοινωνικούς χώρους, που έκαναν οι αναρχικοί/αντιεξουσιαστές της Κοκκινιάς και των γύρω Συνοικιών του Πειραιά.

Στη θύελλα αντιδράσεων που ξεσπάει σ’ όλη την Ευρώπη και στα σοβαρά γεγονότα που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας 18-19/10/1977, με αφορμή τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια διαμαρτυρίας για τις "αυτοκτονίες"- δολοφονίες των πολιτικών κρατουμένων, μελών της RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός) Α. Μπάαντερ, Γ. Ένσλιν, Γ. Κ. Ράσπε, στα "λευκά κελιά" των δυτικογερμανικών φυλακών του Σταμχάιμ, στις συλλήψεις και στις δίκες που ακολουθούν, μεταξύ των πολλών συντρόφων που καταδικάστηκαν, ήταν και η Στ. Λαγκαδινού (19 ετών) σε ποινή φυλάκισης (1,5 χρόνου). Η αξιοπρεπής στάση στην απολογία της και χωρίς να αποδειχθεί η ενοχή της (!), όπως είπε και η ίδια: δεν δικάστηκε για τις πράξεις της αλλά για τις ιδέες της! Ήταν η πρώτη αναρχική γυναίκα στη "μεταπολίτευση" που κλείστηκε στη φυλακή του Κορυδαλλού!

Την ενασχόλησή της στη δεκαετία του '80 με τον κινηματογράφο (βοηθός σκηνοθέτη, ηθοποιός) κ.α. και την ενεργή παρουσία της αργότερα στις εκδηλώσεις, κινήσεις και ζητήματα του αναρχικού "γίγνεσθαι".

Θα μιλήσουν σύντροφοι και συντρόφισσες και άνθρωποι που την γνώρισαν στα σκληρά μεταπολιτευτικά χρόνια, στον επανεμφανιζόμενο τότε Αναρχικό/Αντιεξουσιαστικό "χώρο", αλλά και την άγρια κρατική καταστολή εναντίον του. Θα μιλήσει και ο Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα), που θα παίξει στο τέλος τη δική του διαχρονική και καλή μουσική για τη Σταυρούλα και για εμάς.

Είμασταν λίγοι... Και κάναμε πολλά...