3/03/23

Φιλοξενία συζήτησης - ενημέρωσης της ΑΠΕΤΤ για την απόλυση συναδέλφου από τα ΕΛ.ΤΑ. Courier Νέας Σμύρνης

Α.Π.Ε.Τ.Τ.: ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΛΤΑ COURIER ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 

▪️ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τις  δράσεις μας στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña (Ξενοφώντος 84 Κορυδαλλός) την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023  και ώρα 8μμ 

▪️ Παρέμβαση στη ΣΕΠΕ Καλλιθέας - Αραπάκη 6 Καλλιθέα: Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 και ώρα 9.30πμ 

Μια πρώτη αναφορά για την απόλυση του συναδέλφου μας και μέλος της ΑΠΕΤΤ Ε. Κ. που εργάζονταν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ COURIER στη Ν.ΣΜΥΡΝΗ:

Για ακόμη μια φορά να πούμε πως τα αφεντικά δε μας ξάφνιασαν, δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ο λόγος είναι ότι δεν ελέγχονται για τις απολύσεις που κάνουν γενικά (διευθυντικό δικαίωμα κλπ), αλλά και πιο ειδικά για απόλυση λόγω ασθένειας -αναρρωτική άδεια, με ότι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο και μετέπειτα άνεργο σε σχέση με την οικονομική και ψυχοκοινωνική υπόσταση του.

Πιστεύουμε με αυτά που βγαίνουν κατά καιρούς από θεσμικά όργανα εργασιακών σχέσεων  για παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, για αυτή τη κατηγορία απόλυσης μετά από αναρρωτική άδεια ή κατά τη διάρκεια αυτής, είναι ρατσιστική και κατάπτυστη και μας φέρνει στο μυαλό μας άλλες εποχές. Δεν είναι τυχαίο πως τον τελευταίο καιρό που διανύουμε με την υγειονομική και οικονομική κρίση  συμβαίνει συνέχεια.

ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΣ ... ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ

Στις 23/2/23 ο συνάδελφος μας και μέλος της ΑΠΕΤΤ  που εργάζεται ως ταχυδιανομέας με δίκυκλο (courier) στα ΕΛΤΑ COURIER  Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ,  γύρισε στην εργασία του μετά από αναρρωτική άδεια για  μια σοβαρή περιπέτεια με την υγειά του. Το αφεντικό προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης  εργασίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο συνάδελφος μας  προσλήφθηκε από την πρώτη μέρα λειτουργείας του συγκεκριμένου καταστήματος ταχυμεταφοράς και όλο το χρονικό  διάστημα μέχρι να αρρωστήσει  δεν είχε φέρει κανένα πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ήταν σωστός στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις του. Η ερώτηση που προκύπτει μετά  από μια τέτοια  απόλυση είναι ΜΙΑ, προς όλα τα κέντρα αποφάσεων και συμφωνιών... τελικά έχει ή δεν έχει αξία η ανθρώπινη ζωή;  Εμείς σαν εργατικό σχήμα λέμε πως έχει.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε πως ο  εργαζόμενος στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε  δεν απασχολείται όπως αναφέρεται είτε επίτηδες είτε από αφέλεια, αλλά πουλάει την δύναμη του για να επιβιώσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο συνάδελφος μας  προφανώς έκανε το αυτονόητο, άκουσε τους γιατρούς και σταμάτησε να εργάζεται ωσότου να γίνει καλά. Έκανε σωστά καθώς λειτούργησε ηθικά όχι μόνο για τη δική του ζωή, αλλά και για των υπολοίπων ανθρώπων καθότι διανομέας με δίκυκλο  όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, εργασία που έτσι και αλλιώς είναι επικίνδυνη. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο συνάδελφος μας  ήδη έχει καταθέσει καταγγελία στην ΣΕΠΕ Καλλιθέας  για την απόλυση του,   εμείς από τη μεριά μας σαν εργατικό σχήμα  καταγγέλλουμε την  παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική  απόλυση του συναδέλφου και απαιτούμε την άμεση επαναφορά του στην εργασία.  Θεωρούμε δε , ότι δεν είναι μια ακόμα εργατική διαφορά αλλά  μιλάμε για τον   αποκλεισμό  από την εργασία   ένα κοινωνικό  ζήτημα που αφορά την εργατική τάξη και  θα  βρίσκουμε μπροστά μας.  

Για όλα τα παραπάνω που αναφερθήκαμε, καλούμε ταξικά σωματεία, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες από όλους τους κλάδους, λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνικά στέκια και μεμονωμένους αγωνιστές να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με την παρουσία τους και με τη μορφή ψηφισμάτων στον αγώνα του συνάδελφου μας.

Αθήνα 2  Μαρτίου 2023

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΣΗ